Bionanoferm Kft. 

Gyöngy a baktériumban: új technológia szelén nanogömbök előállítására

Dr. Prokisch József
Debreceni Egyetem, Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma, 4032 Debrecen Egyetem tér 1.

e-mail: jprokisch@agr.unideb.hu

 

logoA szelén esszenciális, antioxidáns hatású mikroelem, számos enzim alkotórésze. Magyarországon különösen fontos lenne az élelmiszerek szelénszintjének emelése, hiszen talajaink és ezért élelmiszereink is szelénhiányosak, s egy szelénben gazdag étrend 30-50 %-kal csökkenti a daganatos megbetegedések előfordulását.

A szelénnek különböző vegyületei vannak, amelyek eltérő mértékben hatásosak illetve nagyobb mennyiségben mérgezők is lehetnek. Ezért nem mindegy, hogy az élelmiszerbe a szelén milyen vegyülete kerül, illetve milyen vegyület keletkezik a gyártás során. Az általános ismeretek szerint a vízoldható szervetlen szelénsók túladagolásának lehet legnagyobb a kockázata, s korábban úgy gondoltuk, hogy a szerves szelén, a szeleno-metionin és a szeleno-cisztein a leginkább alkalmas vegyületek az élelmiszer illetve a takarmányok szelénszintjének emelésére. Ismert volt az is, hogy szelénformák közül az elemi szelén a legkevésbé mérgező.

Kísérleteinkben azt vizsgáltuk, hogy a probiotikus joghurt baktériumok hogyan alakítják át a szervetlen szelén vegyületeket szerves vegyületté. A kutatói kíváncsiság arra vezetett minket, hogy egyúttal azt is nézzük meg, hogy a túladagolt szervetlen szelén vegyületek milyen hatással vannak a baktériumokra. A felfedezés örömével tapasztaltuk, hogy bizonyos baktériumok úgy védekeztek a számukra már mérgező mennyiségű szelénsó hatása ellen, hogy abból egy addig jórészt ismeretlen reakcióút végén a sejten belül elemi szelént állítottak elő és azt apró, nano méretű gömböcske formájában tárolták.

A fermentáció során az átlátszó tápoldat az elszaporodó baktériumokban keletkező nanoszeléntől vörös színűvé válik.

A baktériumban keletekezett nanorészecskék sejtfalának lebontása után a nanoszelén a sejtből kinyerhető és élelmiszer, takarmány illetve gyógyszeralapanyagnak felhasználható.

Az előállított gömbök mérerte a baktériumfajtól függően a 100-500 nanométer között volt, érdekes és értékes módon a gömbök alakja és mérete az adott baktériumnál nagyon egyforma volt. A modern anyagtudomány egyre inkább igényli a nagytisztaságú, homogén szemcseméreteloszlású, 50-500 nanométer mérettartományú nanogömbök előállítását. Felismertük, hogy a kidolgozott eljárás alapvető újdonság és megoldás nanorészecskék ipari méretben történő előállítására.

Az egységes méret és forma, a gömb alak előnyös a mikroelektronikai- és a gyógyszeripari technológiák számára és különleges viselkedést igér élelmiszer- és takarmányösszetevőként is.                                       A fermentációs eljárással az élelmiszeriparban, a joghurtok előállításához is használt probiotikus hatású baktériumok segítségével kidolgozott fermentációs technológia olcsó ára és egyszerűsége eredményeként megnyitja az utat a nanorészecskék ipari előállítása előtt.

A ValDeal Zrt. projektversenyén elért sikerből erőt merítve a nanoszelén előállítására és az alkalmazásának kutatására a Debreceni Egyetem és a Dr. Aliment Kft. a feltalálókkal létrehozta a Bionanoferm spin-off vállalkozást, amely megkezdte a nanorészecskék előállítását és alkalmazásának kutatását.

Fürjekkel, csirkékkel és halakkal végzett állatkísérletekkel igazoltuk, hogy a nanoszelén az eddig használt szelénformáknál jelentősen jobb antioxidáns hatású, az állatok egészségére a leglátványosabban ható készítmény. Kísérleteket indítottunk a szelén nanogömbök feltételezett rákellenes hatásának sejttenyészeteken történő vizsgálatára, és hozzákezdtünk a nanoszelén tartalmú élelmiszerek fejlesztéséhez és vizsgálatához is. A technológia szabadalmának tengeren túlon történő értékesítésére és az amerikai Central European Ventures Ltd. vállalkozott.

A termékfejlesztések eredményeként 2009 januárjának első hetében elkészült az első ipari mennyiségben legyártott szelénnel dúsított tejpor, amely alkalmas arra, hogy adalékként további tejtermékek gyártásánál alkalmazzák.

Dr. Mohsen Zommara

Dr. Zommara 2007

 

Hírek

 • Akkreditált klaszter
  2010-04-02 17:19:55

  2010 március 30-án az NKTH odaítélte a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszernek az akkreditált inovációs klaszter címet. Gratulálunk a régió negyedik akkreditált klaszterének.

 • Már kapható!
  2010-03-27 16:54:21

  Kedvező áron rendelhet 100 ml 200 mg/l koncentrációjú elemi szelén, elemi tellúr és szelén-tellur ötvözet nanorészecskéket tartalmazó szuszpenziót!

  Kérjen árajánlatot e-mail-ben: jprokisch@agr.unideb.hu

   

   

Asztali nézet